Koekjes van mijn opa - Aranka Dolislager

Ingrediënten:

- 250 gram bloem
- 125 gram basterd suiker
- 125 gram koude boter
- 1 ei
- theelepel citroen sap
- theelepel bakpoeder

Bereiding:

Leg op het keukenblad 250 gram bloem op een bergje. Maak midden in het bergje een kuiltje. Doe in het kuiltje het ei. Snij de koude boter in blokje en doe deze ook in het kuiltje. Doe dan de citroensap en het bakpoeder in het kuiltje en kneed het tot een deegbal. Als je kneedt, ontstaan er kruimels. Als je door kneedt kun je er een bal van maken. Rol de bal in een plastic keukenfolie en leg de deegbal een uur te rusten in de koelkast.

Na een uur:
Haal de deegbal uit het folie. Bestrooi het aanrecht en de bal met bloem. Rol met een deegroller het deeg tot pinkdikte uit (pinkdikte is belangrijk, anders worden ze niet of te gaar). Zorg ervoor dat het deeg niet gaat plakken (als het plakt: bestrooi het aanrecht en het deeg met meer bloem). Zet de oven op 180°.

Steek het deeg uit met leuke vormpjes en leg de vormpjes op de bakplaat. Doe de koekjes 20 minuten in de oven. Als je koekjes uit de oven komen, zijn ze zacht. Ze worden hard zodra ze afgekoeld zijn.

Suggesties:  
Doop de Koekjes in gesmolten chocola.
Brokjes kandij suiker door het deeg kneden.
Chocolade brokjes door het deeg kneden.

Verhaal achter dit recept:

Vroeger deed onze opa altijd met ons koekjes bakken. Van die lekkere koekjes waar je niet van af kan blijven. Dan mochten we kneden en de restjes koekjesdeeg waren voor ons om te eten. Eventjes wachten en we konden weer mooie figuurtjes uitsteken, van het laatste restje deeg mochten we een eigen figuurtje maken. En dan twintig minuten wachten tot dat de koekjes uit de oven kwamen. Na tien minuten begon het al heerlijk te ruiken we kropen dan voor de oven wachtend tot dat we konden proeven. Lekker bij de koffie, voor dat je het weet is de koekjespot leeg. Mmmm….. En zo makkelijk om te bereiden.

J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.