Brief van Pauline: Mooiste dagen van het jaar

Lieve meiden,

Wat fijn om te lezen dat ook jullie het voor elkaar gekregen hebben om ook tenminste een paar dagen vakantie in het drukke boerenbestaan in te plannen. Ik hoop dat je genoten hebt van de welverdiende olijfjes, Femke. Over het bijbehorende wijntje heb ik me namens jou ontfermd, want als schrijvende vriendinnen doe je zulke dingen eenvoudigweg voor elkaar, toch? ;-)

En Esther, ik neem aan dat het met de huidige zomerse temperaturen opnieuw erg genieten is daar op jullie erf met uitzicht op huppelende haasjes en drachtige koeien. Hier is het dat zeker.  En helemaal als de misschien wel allermooiste klus van het seizoen net geklaard is: het hooien.

Aardappelkweker verstandiger keuze?

Laat ik jullie eerst bekennen dat ik meer dan eens gedacht heb dat we ook niet bepaald voor de makkelijkste soort boer hebben gekozen. Intrekken bij een bloemenkweker of aardappelteler lijkt een veel verstandiger keuze wanneer je met zich in de drek vastzuigende laarzen een plotseling schijtende koe in een veewagen probeert te duwen. Of ’s nachts je bed uit moet omdat die halfzachte, stadse knoop die je in het touw om het hek hebt gelegd toch niet bestand bleek tegen een paar enthousiast nachtbrakende, puberende pinken. Ik bedoel, tulpen of gladiolen lopen niet weg en ruiken nog lekker ook.

En als er al ooit een lastig of dwars exemplaar in je weiland mocht staan, knip je ‘m gewoon af en zet je ‘m in een vaasje op tafel. Zonder moeite. Wat een ongelofelijke luxe lijkt me dat.

Op vakantie gaan is voor een niet-veehouder vast ook geen probleem, want komkommers en tomaten groeien ook wel door als jij er een paar dagen niet bent, lijkt me. En ze hebben geen oogjes om je doordringend mee aan te kijken als je besluit dat ze rijp zijn voor consumptie. Mm. Goh meiden, hoe langer ik erover fantaseer, hoe idealer het beeld wordt. ;-)

Koe wordt tenminste niet verslonden door vlieg

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Afgelopen voorjaar, toen we op die Boer zoekt Vrouw Dag van het eerste zonnetje zaten te genieten op een terrasje in Vilsteren, merkte ik dat wijnboer Gerhard steeds onrustiger werd omdat er hoognodig iets met de druivenstokken moest gebeuren. Scheuten snoeien, geloof ik. Plant voor plant. En ik ving ook iets op over insecten. Dat als je even niet oplet, je hele wijnoogst verloren gaat omdat de kevers doodleuk je druiven hebben opgegeten, of zo. Kijk, en daar hebben wij dan weer geen last van. De kans dat je koe door een vlieg wordt verslonden, is godzijdank nihil.
En ach, het hooien. Wij mogen dan soms de stront tot achter onze oren hebben zitten, maar wat een gemis moet het voor een naar bloemetjes ruikende vrouw van een geraniumteler zijn om niet te hoeven helpen met hooien.

Hooien is ontzettend leuk om te doen

Eéns in het jaar wordt er gehooid. Er moet dan natuurlijk sprake zijn van een langere periode van zon, omdat het gras, in tegenstelling tot bij het inkuilen, helemaal gedroogd moet worden. Bij ons wordt dan alles op het land in vierkante balen geperst en in één dag naar de hooizolder in de schuur gebracht. Op een rij staan we dan, om de balen als een soort menselijke ketting naar boven te hijsen.

Zwaar en erg warm werk, maar zo ontzettend leuk om te doen! En als het dan klaar is, meestal pas tegen middernacht, ach Femke, dan heb ik precies dat gevoel wat jij beschreef: voldaan en tevreden drinken we dan met ons allen gezellig met elkaar buiten rondom een tafel voor kaasjes en knabbeltjes een paar koude biertjes en limonade. Ja, voor mij is dat beslist een van de mooiste dagen van het jaar.

Ik wens jullie nog een paar erg mooie zomerse dagen toe, meiden.

Tot schrijfs en veel liefs,
Pauline

J a v a S c r i p t staat waarschijnlijk uit!

Deze website maakt gebruik van J a v vS c r ip t, onder andere voor het afspelen van video’s. Het lijkt erop dat J a v aS cr i pt uit staat, waardoor de site niet optimaal werkt.

Lees hier hoe je J av a Sc r i p t aan kunt zetten.